Onderwijs Hoe school kiezen, aanmelden en inschrijven basisonderwijs

School kiezen

Je mag als ouder een school voor jouw kind kiezen.
Je hebt de keuze tussen officieel onderwijs en vrij onderwijs.
Maar hoe kies je nu een school? Je wil natuurlijk het beste voor jouw kind.
De schoolkieswijzer helpt jou bij je zoektocht.
Druk deze schoolkieswijzer af en ga hiermee in gesprek met de scholen die jou interesseren.

Aanmelden

Eerst aanmelden, daarna pas inschrijven.

Alle basisscholen in onze gemeente werken voortaan met één gezamenlijk online aanmeldingssysteem voor het kleuter- en het lager onderwijs. 

Door online aan te melden krijgt elke ouder een gelijke kans om in te schrijven in een school naar keuze en vermijden we kampeertoestanden aan de scholen. We willen er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen een plaats krijgen in de buurt van hun woonst.  

Wanneer aanmelden?

  • Voorrangsperiode voor kinderen die al een broer of zus op een school hebben en kinderen van personeel: Van 9 januari 2023 (vanaf 12 uur ‘s middags) tot en met 20 januari 2023 (tot 12 uur ‘s middags)
  • Aanmeldperiode voor alle kinderen: Van 28 februari 2023 (vanaf 12 uur ‘s middags) tot en met 21 maart 2023 (tot 12 uur ‘s middags)

Vrije inschrijvingsperiode
Vanaf 23 mei 2023 (vanaf 8.30 uur) kan je inschrijven zonder toewijzingsticket.
Opgelet! Op de meeste scholen zullen er geen vrije plaatsen meer zijn.

Hoe aanmelden?
Meld je kind online aan en volg alle stappen. We adviseren om meerdere scholen te kiezen. Je kiest zelf welke school je op 1, 2, 3, of 4 zet.
Je ontvangt een toewijzingsticket of weigeringsdocument

Inschrijven

Na het aanmelden ontvang je via mail een toewijzingsticket. Het is een toewijzing aan één van je voorkeurscholen. Op basis van je schoolvoorkeur en je woonplaats. Dit ticket ontvang je niet onmiddellijk.

Is er geen plaats in één van je voorkeursscholen, dan ontvang je geen ticket. Je krijgt wel een weigeringsdocument (= mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving) met het advies om opnieuw te proberen bij de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 1 juni). 

Schrijf je kind in. Ga met je toewijzingsticket naar de school waarvoor je een ticket hebt gekregen. Let op! Schrijf je kind in tijdens de opgegeven inschrijvingsperiode. Daarna vervalt je ticket.

Meer info
Uitgebreide informatie vind je in de aanmeldbrochure of neem contact op met de dienst Onderwijs.

Waar kan ik terecht?

Dienst onderwijs
Koningin Fabiolalaan 60, 1830 Machelen
02 254 12 54