Financiële en praktische steun Groeipakket

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is de nieuwe naam voor de kinderbijslag in Vlaanderen. Als ouder ontvang je maandelijks een bedrag voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). Zo wil de overheid gezinnen een financieel duwtje in de rug geven.

 Uit wat bestaat het Groeipakket (kinderbijslag)?

  • Een eenmalig Startbedrag (= kraamgeld) van € 1.190,68 bij de geboorte van je kind.
  • Een vast maandelijks basisbedrag. De bedragen hangen af van de leeftijd van je kind, de geboortedatum én je gezinssituatie.
  • Bovenop je basisbedrag kan je recht hebben op een maandelijkse toeslag voor gezinnen met een laag inkomen.
  • Participatietoeslagen: daaronder vallen toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en een schooltoeslag (studietoelage)
  • Schoolbonus: een jaarlijks bedrag in augustus voor elk kind.
  • Zorgtoeslagen: dit zijn maandelijkse toeslagen aangepast naar de situatie van jouw kind. Deze bestaan uit een toeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, een pleegzorgtoeslag en een wezentoeslag.

Hoe krijg ik het groeipakket?

Ben je minstens 5 maanden zwanger? Dan kan je het startbedrag aanvragen. Ouders doen zelf een aanvraag bij één van de vijf uitbetalers. Je kiest dus zelf wie jouw groeipakket betaalt. 

De regels en bedragen van de kinderbijslag hangen af van jouw domicilie adres. Verhuis je van of naar Brussel, Wallonië of de Duitstalige gemeenschap? Dan dient jouw dossier aangepast te worden of zelfs overgedragen te worden aan een andere uitbetaler.